Natuursteen keukenwerkblad: heel wat mogelijkheden

Nieuws donderdag, 24 maart 2016 00:00
Natuursteen keukenwerkblad: heel wat mogelijkheden

Wie vandaag een natuursteen keukenwerkblad wil heeft heel wat keuze. Om een goede keuze te maken is het belangrijk om de verschillen tussen de soorten natuursteen te kennen. In deze blogpost geven we jou de voor- en nadelen van de verschillende natuursteen werkbladen mee.

Graniet

granieten-werkblad

Graniet wordt vaak gebruikt in de keuken. De me meeste granietsoorten kunnen, mits het juiste onderhoud, eenvoudig schoongehouden worden en zijn bijzonder duurzaam. Graniet wordt zowel binnen- als buitenshuis gebruikt.

Deze natuursteen kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Gepolijst graniet geeft een glanzend oppervlak, verzoet geeft een mat oppervlak en gebrand geeft een ruw, verouderd oppervlak. Gepolijst graniet is het minst poreus en daardoor het meest geschikt als keukenwerkblad. Meer informatie over het granieten werkblad vind je hier.

Marmer

marmer

Marmer is sinds oudsher een geliefd bouwmateriaal. Vandaag zelfs is zijn zachte en unieke uitstraling populairder dan ooit bij interieurdesigners. 

Deze natuursteen is vrij poreus en zacht, waardoor hij gevoelig is voor krassen, vetplekken en zuren. Daardoor is marmer minder geschikt voor toepassingen in de keuken, hoewel er speciale coatings bestaan om het oppervlak zuurbestendig te maken. Door de groeiende vraag maar marmer ontstonden inmiddels marmer imitaties in composietsteen. Composiet is namelijk minder gevoelig voor krassen, vlekken en zuren. Meer informatie over marmer vind je hier.

Blauwe steen

blauwe steen werkblad

Belgische blauwe steen, ook arduin genoemd, is een erg populair materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt in en rond de woning. We vinden het materiaal vaak terug in badkamers, trappen, vensterbanken maar ook buitentoepassingen als brievenbussen, dorpels en terrassen.

Arduin is een vrij zacht en bijgevolg krasgevoelig materiaal. De steen kan behandeld worden tegen vetvlekken en vuil maar zal altijd erg gevoelig zijn voor zuren. Vlekken van citroen, azijn, ontkalker, ... maken vlekken in de decoratieve steenlaag. 

Blauwe steen is dan ook minder geschikt als keukenwerkblad en er zijn inmiddels betere alternatieven. Composietsteen is bijvoorbeeld minder gevoelig voor krassen, vlekken en zuren en kan blauwe steen mooi imiteren. Meer informatie over arduin vind je hier.

Composiet

composiet-werkblad

Composiet is samengesteld uit verschillende materialen die onder erg hoge druk en temperatuur tot plaatmateriaal gevormd worden. Dankzij dat procédé is composiet beschikbaar in heel wat kleuren en afwerkingen én is het erg onderhoudsvriendelijk. Het materiaal is niet poreus, stootvast, bijna krasvrij en erg hittebestendig. Gebruik wel steeds een onderzetten voor hete pannen want door de warmte kan de hars in de composietsteen verkleuren.

Composiet wordt vaak gebruikt voor tafelbladen, vensterbanken, schouwbekleding, achterwanden en keukenwerkbladen. Meer informatie over het composiet werkblad vind je hier.

Dekton

dekton-keukenwerkblad2

Dekton wordt vervaardigd met een speciale technologie die het best kan omschreven worden als een 'versnelde versie van het natuurlijke natuursteenproces'. Hoge druk en temperaturen vormen een ultra compacte massa die geschikt is voor heel wat architecturale en design interieurtoepassingen. Enkele toepassingen zijn vloeren, trappen, gevelbekleding, meubels en werkbladen.

Dekton heeft een hoge vlekbestendigheid en is sterk bestand tegen krassen, schokken, slijtage en hitte. Meer informatie over dekton vind je hier.

 

 

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input