Granieten werkblad

Nieuws dinsdag, 16 december 2014 00:00
Granieten werkblad

Granieten werkbladen blijven enorm populair. In deze blogpost bespreken we de mogelijke afwerkingen, voor- en nadelen en tips.

Voordelen van het granieten werkblad

Graniet is erg geschikt voor toepassingen in de keuken, omdat het erg duurzaam, vrijwel krasvrij en hittebestendig is. Het is ook zuurbestendig, zodat u niet meteen hoeft te vrezen voor vlekken wanneer bijvoorbeeld gemorst wordt met een glas sinaassap.
Het materiaal geeft een luxueuze uitstraling, waardoor uw granieten werkblad zonder twijfel de eye catcher in uw keuken wordt. Let wel op; elk blad is uniek, zorg er daarom voor dat u uw gehele bestelling ineens plaatst, anders zijn er kleurverschillen mogelijk.

Afwerkingen

Er wordt steeds gezocht naar nieuwe afwerkingstechnieken voor het granieten werkblad. De 3 meest gebruikte methodes zijn echter gebrand, gepolijst en gezoet.

  • Gepolijste (hoogglans) granietsteen vinden we het vaakst terug in de keuken, omdat deze de beste bescherming biedt tegen vlekken en krassen. Alle oneffenheden zijn namelijk weggehaald, waardoor de steen niet meer poreus is.
  • Verzoete granietsteen heeft een mat uitzicht, wat vooral bij donkere granietsoorten een erg mooi resultaat geeft. Deze uitvoering is poreuzer en niet bestand tegen vlekken. Het gebruik van een 'vlekstop' is daarom aangeraden om het werkblad waterdicht te maken.
  • Gebrande (anticato) granietsteen heeft een specifieke bewerking ondergaan die eerst een ruw oppervlak creëert, waarna speciale schuurborstels het geheel afdichten. Het blad heeft daardoor een antieke uitstraling.

Een andere overweging die u dient te maken is de randafwerking. Naast de klassieke rechte rand en de standaard dikte van 2 à 3 cm zijn er namelijk nog verschillende randafwerkingen voor uw granieten werkblad mogelijk.

  • De opgedikte rand in verstek: om een dikke rand te creëren wordt een dwarsplaatje geplaatst, dat in verstek tegen het blad wordt geplaatst. De hoogte ligt veelal tussen de 4 à 8 cm.
  • Afgeronde randafwerking; hierbij wordt de rand 90° of 180° afgerond. Het nadeel bij 180° afgeronde hoeken is dat vloeistoffen langs de kast naar beneden lopen.
  • De papegaaienbek; deze afwerking heeft zijn naam te danken aan zijn uitzicht. Deze afwerking zien we vaak terug in landelijke of cottage keukens en geeft een specifieke, luxueuze uitstraling.

 graniet randafwerkingen

Onderhoud tips voor granieten werkblad

Voor het dagelijks onderhoud van uw granieten werkblad volstaat een vochtige doek met wat neutrale zeep, er zijn ook speciale middelen hiervoor beschikbaar. Voorkom vlekken van zure voeding, dranken of andere vloeistoffen, deze kunnen namelijk sporen nalaten. Heeft u een hardnekkige vlek, dan verwijdert u deze best met wat CIF CREAM, onverdund op een spons. Veeg de vlek grondig weg en spoel na met warm water.

Een gepolijst werkblad is het minst poreus. Toch is het aangeraden om ook dan het blad 1 à 2 maal per jaar te behandelen met een vlekstop middel. De verzoete graniet is poreuzer en behandelt u best minstens 2 maal per jaar. 

Overweegt u een granieten werblad te gebruiken in uw keuken? Neem vrijblijvend contact met ons op voor de verschillende mogelijkheden, advies en een prijsofferte.

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input