Blauwe steen: de ene steen is de andere niet!

Nieuws vrijdag, 08 mei 2015 00:00
Blauwe steen: de ene steen is de andere niet!

Blauwe steen: deze natuursteen uit Henegouwen is een referentie in ons architecturaal patrimonium. De meest prestigieuze Belgische gebouwen zijn ermee gerealiseerd en trotseren de tijd. Maar de ene blauwe steen is de andere niet.

Blauwe steen (arduin) is wellicht de bekendste natuursteen, gekenmerkt door zijn blauwgrijze kleur. Door zijn unieke eigenschappen en de vele mogelijke bewerkingen wordt deze natuursteen veelvuldig gebruikt, in elk type woning, zowel binnen- als buitenshuis.

Toepassingen

Tegels uit blauwe steen zijn erg populair om keuken- of verandavloer te bekleden - ook met vloerverwarming is dit perfect mogelijk.. De blauwgrijze natuursteen is perfect te combineren met hout, staal of glas en biedt daardoor ontzettend veel mogelijkheden binnenshuis.

De meeste toepassingen vinden we echter buitenshuis; in de vorm van dorpels, raamomlijstingen, vensterbanken, gevelplinten, brievenbussen, bloembakken en andere decoratieve elementen, en uiteraard als terrastegels. De blauwe steen tegels zijn verkrijgbaar in heel wat vormen, afwerkingen en formaten; zowel de grote vierkante tegels als de kleine tegels hebben hun toepassingen.

Blauwe steen onderhouden

Bij buitengebruik verandert de kleur van blauwe steen in de loop der jaren van blauwgrijs naar lichtgrijs. Om zijn natuurlijke charme te behouden is het net als bij elke andere natuursteen belangrijk om uw blauwe steen te onderhouden met de juiste producten. In eerste instantie kan de steen geïmpregneerd worden met bijvoorbeeld de Lithofin Vlekstop, en ook voor het regelmatig onderhoud zijn er aangepaste producten beschikbaar. (Bent u niet zeker van het product, gebruik dit dan eerst om een verloren hoekje van uw terras). 

Veel vlekken, zoals vetvlekken na een barbeque, worden vanzelf weggespoeld door de regen. Verdwijnen de vlekken toch niet dan kan je de tegel reinigen door water met ammoniak te mengen, dit over de tegel te gieten en grondig te schrobben. 

Het kan zijn dat de tegels na een tijd kleine zwarte vlekken vertonen en dat er kleine schilfers loskomen. Dit is eigen aan blauwsteen en heeft verder geen invloed op de duurzaamheid.

De ene blauwe steen is de andere niet!

Het is belangrijk om weten dat er naast de Belgische blauwe steen ook blauwe steen uit Ierland, Vietnam en China verkrijgbaar is. Hoewel ze allen geschikt zijn voor buitengebruik en qua onderhoud en levensduur even lang meegaan, vertonen ze toch heel wat verschillen.

Belgische en Ierse blauwe steen

belgische-blauwsteenDe blauwsteen zoals we hem hier van oudsher kennen komt uit België (Henegouwen) of Ierland. Beide soorten zijn wel te onderscheiden door het aantal fossielen en witte adertjes die ze bevatten; de Ierse blauwe steen is verkrijgbaar in zeer egale uitvoeringen, wat hem meteen ook duurder maakt dan onze Belgische blauwe steen. Beide soorten worden al vele jaren ontgonnen en zijn daardoor schaars geworden. De prijs loopt al snel op naar 100€ per m². Er wordt dan ook steeds vaker gekozen voor de goedkopere Vietnamese of Chinese variant.

 

Vietnamese en Chinese blauwe steen

chinese-blauwe-steenDe Chinese en Vietnamese blauwsteen, beschikbaar vanaf 40€ per m², hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Van beide varianten leunt de Vietnamese blauwsteen nog het dichtst aan bij de Belgische, al vertoont hij meer witte lijnen en zijn er sneller vlekken zichtbaar bij het drogen. De Chinese blauwsteen is donkerder en bevat veel kringen. Deze zijn nog beter zichtbaar wanneer de steen nat is, de steen krijgt dan ook een bruine schijn. 

 

Eerste of tweede keus?

Naast zijn afkomst is blauwsteen ook nog eens te onderscheiden op basis van zijn kwaliteit. Vraag bij het vergelijken van de prijs voor uw blauwe steen daarom altijd na of het om eerste of tweede keus blauwsteen gaat. Tweede keus Ierse blauwe steen kan bijvoorbeeld goedkoper zijn dan Belgische wanneer deze ook sporen van fossielen en witte lijnen vertoont.

Heeft u vragen over een bepaalde toepassing van blauwsteen, of wilt u een offerte aanvragen? Aarzel niet om ons te contacteren.


Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input