Wat is de kostprijs van een vloer in natuursteen tegels?

Nieuws vrijdag, 15 april 2016 00:00
Wat is de kostprijs van een vloer in natuursteen tegels?

Wanneer men denkt aan een natuursteen vloer denkt men vaak meteen aan een hoog prijskaartje. Maar is dat wel terecht?
In deze blogpost vertellen we jou meer over de prijsverschillen en bijkomende kosten waarmee je rekening mee moet houden.

Een natuursteen vloer heeft een zo goed als onbeperkte levensduur en met de jaren wordt de vloer zelfs alleen maar mooier, zelfs na intensief gebruik. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan, maar er zijn wel mogelijkheden voor ieders budget.

Prijsverschillen in natuursteen tegels

Soort

De prijs van natuursteen tegels wordt in de eerste plaats uiteraard bepaald door de soort natuursteen die je kiest. Elke natuursteensoort heeft zijn specifieke eigenschappen waardoor hij meer of minder geschikt is voor bepaalde toepassingen. Daarnaast spelen de beschikbaarheid en de winning een grote rol. Zwarte leisteen uit Brazilië is bijvoorbeeld veel goedkoper dan Noorse leisteen, grotendeels doordat de winning in Noorwegen door de slechte weersomstandigheden veel complexer is. Waar je Braziliaanse leisteen tegels kan kopen voor enkele tientallen euro's per m², vind je Noorse leisteen pas vanaf €150 /m².

Uiteraard zijn er nog oorzaken van die grote prijsverschillen:

Kwaliteit

Naast de verschillen in kwaliteit tussen de verschillende natuursteensoorten kunnen ook 2 tegels van dezelfde natuursteensoort verschillen in kwaliteit. Neem bijvoorbeeld onze Belgische hardsteen of arduin. Kenmerkend voor deze steen zijn de aanwezigheid van fossielen van schelpen, koraal, zelelies, sponsdieren en mineralen in de vorm van vlekken of aders. De mate van aanwezigheid van deze vlekken en aders bepaalt de kwaliteitsklasse van de steen en de bijbehorende prijs. Prijzen voor blauwe steen variëren dan ook tussen de €40 tot €140 /m².

Grootte, dikte en afwerking

Natuursteen tegels zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, tot zelfs 100 x 100 cm. De meest gangbare formaten zijn vierkante formaten als 30 x 30 cm of 60 x 60 cm, maar ook rechthoekige formaten zoals 60 x 30 cm worden vaak toegepast. Bij het afwisselen van een vaste breedte met een wisselende lengte spreekt men over banen. Banen zijn doorgaan iets goedkoper dan vierkante tegels. Verder geldt over het algemeen dat grote tegels duurder zijn dan kleinere tegels, maar heel kleine tegels en mozaïeken liggen vaak weer hoger in prijsklasse doordat ze arbeidsintensiever zijn.

Tegels kunnen vaak ook in verschillende diktes geleverd worden. Een standaard dikte is 1,5 of 2 cm maar dankzij moderne machines zijn ook dunnere tegels (bijvoorbeeld 1cm) mogelijk. Doorgaans zijn dunnere tegels goedkoper, maar let er bij de plaatsing wel op dat er extra kennis nodig is van het product en de te gebruiken materialen. 

Bijkomende kosten

Bij de aankoop van je natuursteen tegels dien je nog rekening te houden met enkele bijkomende kosten.

Bouwmateriaal en plaatsing

De plaatsing van natuursteen tegels hangt af van de tegel zelf en de ondergrond. Verlijmen heeft vaak de voorkeur, maar een vereiste is dan wel dat de tegels gezaagd zijn op gelijke dikte. Is de ondergrond minder vlak of hebben de tegels dikteverschillen, dan kunnen de natuursteen tegels gelegd worden in een speciale mortellaag om de oneffenheden op te vangen. Gemiddeld moet je voor de bijkomende bouwmaterialen rekenen op een meerprijs van €12,50 /m².

Met enige handigheid en de nodige kennis kan je de tegels zelf plaatsen maar uiteraard kan je dit evengoed uitbesteden aan een vakman. Hij kan een prijsschatting maken aan de hand van de oppervlakte en complexiteit van het vloeroppervlak.

Prijsvoordeel

Zoals gezegd heeft een natuursteen vloer een zo goed als onbeperkte levensduur waardoor het een investering voor de toekomst is. De meerwaarde van je natuursteen vloer blijft dus, ook wanneer je later je woning wilt verkopen, zeker wanneer je rekening hebt gehouden met onze schoonmaaktips voor natuursteen.

Een extra voordeel is dat natuursteen tegels perfect gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming. De tegels houden de warmte lang vast en vloerverwarming kan zo leiden tot een besparing van wel 25% aan energiekosten. Bijkomend hoef je dankzij vloerverwarming ook geen verwarmingselementen te voorzien aan de muren, waardoor je je woonruimte flexibeler kan indelen.

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input