Natuursteen schoonmaken: praktische tips

Nieuws donderdag, 17 december 2015 00:00
Natuursteen schoonmaken: praktische tips

Een natuursteen vloer is erg duurzaam, slijtvast en met de juiste onderhoudsproducten makkelijk te onderhouden. In deze blogpost geven we jou praktische tips voor het onderhoud van je natuursteen vloer, zodat deze zijn natuurlijke schoonheid blijft behouden. 

Net geplaatst

Na het voegen van de vloer is het niet ongewoon dat er wat cementresten achterblijven. Deze zogenaamde cementsluier kan je best meteen verwijderen. Een zuurvrije 'cementsluierverwijderaar', vermengd met water, is hiervoor aangewezen. 

Zijn er nog verbouwingswerken aan de gang en wil je je net geplaatste vloer beschermen voor vlekken of beschadiging, bedek de vloer dan met een ademend dekvlies. De vloer is dan beschermd én het water uit de mortel en het voegmateriaal kan nog uit de vloer verdampen.

Preventieve behandeling

Wanneer de vloer volledig droog is (dit kan enkele maanden duren) kan een beschermlaag of impregneerlaag aangebracht worden. Dit is niet altijd nodig, afhankelijk van de natuursteensoort en de ruimte waarin deze geplaatst werd. In de keuken kan deze beschermlaag bijvoorbeeld aangewezen zijn om je vloer te beschermen voor vetvlekken. 

Een synthetische was kan je natuursteen vloer bijvoorbeeld beschermen tegen vlekken en vuil. Deze behandeling dien je jaarlijks te herhalen. Bekijk goed op de verpakking hoeveel van het product je dient te gebruiken; een te dikke laag kan namelijk net vlekken veroorzaken. Tip; het is niet ongewoon dat een vloer die behandeld werd met was er op termijn dof gaat uitzien. Dit komt doordat vuil zich door verloop van tijd gaat vastzetten in de waslaag. Met een remover kunnen alle waslagen dan makkelijk verwijderd worden van je natuursteen vloer.

Heb je een erg poreuze natuursteensoort gekozen voor je vloer? Dan kan je de vloer impregneren. Het product zal in de poriën trekken en de vloer zo beschermen tegen vuil en vlekken. Mors je dan bijvoorbeeld koffie of wijn, dan kan je dit eenvoudig opnemen met een vochtige doek. Er zijn zowel kleurloze producten als kleurverdiepende producten verkrijgbaar.

Wekelijks schoonmaken

Ik geef je graag ook enkele tips mee voor het wekelijks onderhoud van je vloer.
Na het stofzuigen kan je de vloer dweilen. Gebruik hiervoor niet teveel water, aangezien dit kan binnendringen via voegen, plinten en muren. Om je vloer zijn perfecte uitstraling te laten behouden kan je ook een reinigings- of verzorgingsmiddel toevoegen.

Welk product je het best gebruikt is afhankelijk van het type natuursteen en de uitstraling die je wil bekomen. Een middel op basis van olie of zeep maakt de natuursteen bijvoorbeeld dieper van kleur. Heb je een matte natuursteen vloer en wil je deze zo behouden? Kies dan zeker niet voor een product op basis van olie, was of zeep. Deze doen de vloer namelijk glanzen. Vraag bij je leverancier steeds na welk product het meest geschikt is voor de natuursteen en uitstraling van jouw keuze.

Om meteen een fabeltje uit de wereld te helpen; je moet je natuursteen vloer niet schoonmaken met groene zeep. Groene zeep laat namelijk een vettig residu achter op je vloer, wat op termijn strepen en vlekken kan veroorzaken. Ook natuurlijke bijenwas is niet aangeraden. Dit product maakt de vloer namelijk erg glad en na het poetsen zijn je voetsporen vaak zichtbaar op de vloer. Kies dan beter voor een synthetische 'dweilwas'. Deze zorgt voor een tragere verzadiging dan wanneer je de vloer behandelt met synthetische was, maar reinigt de vloer en laat een dunne waslaag achter. Daardoor is de vloer vuilafstotend, anti-statisch en minder glad.

Opgelet voor schade

Gebruik niet eender welk product om je natuursteen vloer schoon te maken. Zuurhoudende schoonmaakproducten zoals antikalk en producten met citroen kunnen je vloer beschadigen. Veel natuursteensoorten bevatten namelijk kalk dat, wanneer het in aanraking komt met zuur, doffe vlekken veroorzaakt in de vloer. Heb je gemorst op je vloer? Verwijder de vloeistof dan meteen met een vochtige doek.

De wat poreuzere natuursteensoorten zijn ook gevoeliger voor krassen. Zand bijvoorbeeld kan krasjes veroorzaken en de glans van de vloer wegnemen. Een goede deurmat en tijdig stofzuigen van de vloer kan dat probleem reeds verhelpen. Voorkom ook krassen door het verschuiven van stoelen en meubels. Deze kan je bijvoorbeeld voorzien van een vilten beschermingspad.

 

Met deze tips en de juiste onderhoudsproducten zal jouw natuursteen vloer ongetwijfeld zijn natuurlijke schoonheid behouden. Heb je toch nog een vraag? Aarzel dan niet ons te contacteren.

 

 

 

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input