Natuursteen plaatsen: een oplossing voor elke ondergrond!

Nieuws maandag, 29 februari 2016 00:00
Natuursteen plaatsen: een oplossing voor elke ondergrond!

Kan een natuursteen vloer geplaatst worden op een houten ondergrond of bovenop de bestaande tegelvloer? Kan ik een tegelvoer plaatsen in een ruimte met beperkte opbouwdikte? Het zijn maar enkele vragen over de plaatsing van natuursteen vloeren die we vaak te horen krijgen. In deze blogpost bespreken we de mogelijkheden.

Weinig mensen weten dat natuursteen vloeren heel wat flexibiliteit bieden qua plaatsing. Wat de bestaande ondergrond ook is, er is vrijwel altijd een mogelijkheid om een natuursteen vloer te plaatsen. 

Kan ik mijn tegelvoer plaatsen bovenop een bestaande tegelvoer?

Natuursteen vloertegels kunnen perfect geplaatst worden bovenop een bestaande vloer zoals oude plavuizen. Je hebt hiervoor maximaal 2,5cm hoogte nodig (inclusief de dikte van de nieuwe tegel) en dit kan je dus heel wat breekwerk besparen.

Wil je de natuursteen tegels bovenop de bestaande tegelvoer plaatsen, dan dient het oppervlak eerst worden vlak gemaakt met egalisatiemortel. Daarna kunnen de tegels met een natuursteenlijm worden aangebracht. 

Ik heb een beperkte opbouwdikte van minder dan 2,5 cm. Kan ik een natuursteen vloer plaatsen?

Vloertegels in natuursteen hebben doorgaans een dikte tussen de 15 à 20 mm. Reken daarbij een lijmlaag van maximaal 5mm voor de plaatsing op de bestaande cementdekvloer en we bekomen meestal een maximale opbouwdikte van 2,5cm. Heb je minder ruimte voor de opbouwlaag, dan kunnen gekalibreerde tegels een oplossing bieden.

Gekalibreerde tegels zijn exact op dikte gemaakt, veelal tussen de 10 à 18mm. Doordat de maattolerantie bij deze tegels zo laag ligt  volstaat een dummer lijmbed.

Ik wil een natuursteen vloer plaatsen in mijn appartement

In appartementsgebouwen is een goede geluidsdemping extra belangrijk. Contactgeluid en loopgeluid zijn er namelijk de grootste oorzaak van geluidshinder. Natuursteen vloeren worden daarom steeds 'zwevend' op een geluiddempende ondervloer geplaatst. Deze ondervloer absorbeert niet alleen het contactgeluid naar de onderliggende woonruimte, maar absorbeert ook het akoestische geluid in je eigen appartement. 

Ik heb een houten ondervloer. Kan ik hierop een natuursteen vloer plaatsen?

Natuursteen tegels kunnen zelfs op een houten ondervloer worden geplaatst. In dit geval wordt een speciale ondervloer geplaatst die het gewicht van de nieuwe tegels over het gehele oppervlak verdeelt. Hierdoor is het meestal niet nodig om de constructie van de houten vloer te verzwaren.

Kunnen natuursteen tegels geplaatst worden op vloerverwarming?

Natuursteen tegels kunnen perfect geplaatst worden in combinatie met vloerverwarming. Dit zorgt voor extra comfort aangezien te tegels de warmte langzaam en gelijkmatig vrijgeven. Bij de plaatsing moet wel met enkele zaken worden rekening gehouden opdat er geen scheurtjes ontstaan in de vloer.

 

 

 

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input