Composiet onderhouden? Dat doe je zo!

Nieuws woensdag, 03 juni 2015 00:00
Composiet onderhouden? Dat doe je zo!

Doordat composietsteen niet poreus is, is het een erg hygiënisch en onderhoudvriendelijk materiaal. Daarnaast is het zo goed als krasvrij en erg goed bestand tegen hitte. Wil je je composiet in top conditie houden? Hanteer dan deze onderhoudstips.

Dagelijks onderhoud van composiet

Hoewel er in de handel specifieke onderhoudsproducten beschikbaar zijn voor composiet, volstaan een vochtige doek en wat afwasmiddel, of een oplossing van azijn en water, voor het dagelijks onderhoud van je composietsteen. Heeft je composiet een doffe schijn, dan heb je wellicht last van kalkaanslag. In dat geval kan je het blad eens opkuisen met onverdunde azijn. Spoel steeds grondig na.

Wil je het oppervlak iets grondiger schoonmaken, gebruik dan een sopje van warm water en wat CIF cream (wit neutraal). Veeg het blad vervolgens schoon met een doek en spoel grondig na met warm water. (Grondig naspoelen is belangrijk, want ook CIF kan zorgen voor een doffe schijn).

Laat vlekken van dranken of voedsel niet opdrogen. Heel wat dranken, zoals koffie, thee en frisdranken bevatten agressieve stoffen. Daardoor zijn opgedroogde vlekken moeilijker te verwijderen. Opgedroogde voedingswaren zoals kauwgom, mosterd of vet kan je wegschrapen met een stompe kunststof schraper. Maak het oppervlak nadien schoon met wat huishoudazijn en water en spoel grondig na.

Hardnekkige vlekken

Hardnekkige vlekken op je composietsteen kan je het best verwijderen met wat CIF cream, onverdund op een zachte spons (gebruik geen schuurmiddel of schuurpons!). Veeg grondig op de vlek en spoel na met warm water. Brengen deze tips toch geen soelaas, dan zijn er nog de gespecialiseerde onderhoudsproducten van bijvoorbeeld Lithofin.

Je composietsteen in topconditie

Verder geven we nog graag enkele zaken mee die je zeker niet moet doen, zodat je composietsteen in topconditie blijft:

  • Gebruik zeker geen schuurspons of staalwol om je composietsteen op te kuisen
  • Gebruik geen schuurmiddel, schoonmaakmiddelen met bleekmiddel of ammoniak, schoonmaakmiddel met een PH waarde hoger dan 10. (Zoals sommige vaatwastabletten!) of onderhoudsmiddelen op basis van siliconen
  • Vermijd vlekken met agressieve chemicaliën van bijvoorbeeld ovenreinigers of ontstoppers
  • Hoewel composiet erg hitte bestendig is plaats je best geen hete pannen of potten rechtstreeks op het oppervlak. Er zou namelijk verkleuring van het harsoppervlak kunnen optreden
  • Snij niet rechtstreeks op je composiet werkblad. Je messen zullen er sneller door slijten en er kunnen minieme krasjes ontstaan in het hars

Meer weten over de voor- en nadelen van composiet? Lees dan zeker deze blogpost!

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input