Natuursteen impregneren: Wanneer en hoe doe je dat?

Nieuws vrijdag, 30 juni 2017 00:00
Natuursteen impregneren: Wanneer en hoe doe je dat?

Onder impregneren van natuursteen verstaan we het verzadigen van het oppervlak met een impregneervloeistof of -crème. Doordat de poriën opgevuld raken onstaat er een water- en vuilafstotende laag, waardoor uw natuursteen gebruiksvriendelijker is en makkelijker te onderhouden. 

Wanneer natuursteen impregneren?

Zowel nieuwe als bestaande natuursteen kan geïmpregneerd worden. Bij het impregneren van bijvoorbeeld een nieuwe natuursteen vloer is het wel belangrijk om minstens 4 weken te wachten. Anders bestaat de kans dat de lijm en/of het voegmiddel niet voldoende opgedroogd en uitgehard zijn. Door vroeger te impregneren zou het vocht niet meer wegkunnen vanonder de tegel. In die eerste 4 weken is het aangeraden om geen zeep te gebruiken bij het poetsen.

Uw natuursteen impregneren heeft verschillende voordelen, zowel binnen- als buitenshuis;

  • de steen wordt minder snel vuil en er trekt geen vuil meer in de steen
  • een geïmpregneerde natuursteen is makkelijker te reinigen
  • geen groei van schimmels of algen op de stenen
  • minder aantasting door bijvoorbeeld zure regen
  • de steen behoudt langer zijn schoonheid

Werkwijze

Vooraleer je start met impregneren dien je je te realiseren dat de steen daardoor wat donkerder kan worden. Naast kleurverdiepend is er echter ook transparant impregneermiddel beschikbaar. Twijfel je over het eindresultaat, dan doe je er goed aan eerst te testen op een stuk afval of een stukje oppervlak dat niet zichtbaar blijft. Impregneren kan je perfect zelf, maar volg steeds de gebruiksinstructies. Enkele andere zaken om rekening mee te houden:

  • ongelijkmatige verbruikshoeveelheden of materiaaloverschot kunnen zorgen voor zichtbare schakkeringen in het oppervlak. 
  • zorg dat de ondergrond voldoet, zorg dat er bijvoorbeeld geen restanten van reinigingsmiddel overblijven.
  • zorg dat het oppervlak zo droog mogelijk is

Vloeibaar imprgneermiddel wordt doorgaans met een lage drukspuit aangebacht. Daarbij is het beter om de vloeistof in een straaltje aan te brengen en niet te vernevelen, omdat er dan te weinig product aangebracht wordt. Het is belangrijk het middel vol en voldoende aan te brengen. Afhankelijk van de poreusheid van de natuursteen zal je het proces enkele malen moeten herhalen. Breng de tweede laag aan vooraleer de eerste laag volledig opgedroogd is. 
Na het impregneren moet het oppervlak worden afgenomen met een wisser. Werk daarbij zoveel mogelijk zonder onderbrekingen, om fouten te vermijden.

Kies je voor een impregneercrème, dan kan je dit doorgaans aanbrengen met een vachtroller die niet pluist. Impregneercrèmes zijn doorgaans aanbevolen bij het impregneren van wanden, omdat de crème een langere standtijd heeft, waardoor het product meer tijd heeft om in de steen in te trekken.

 

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input