Welke afwerking kiezen voor uw natuursteen?

Nieuws woensdag, 29 juni 2016 00:00
Welke afwerking kiezen voor uw natuursteen?

De afwerking van uw natuursteen heeft heel wat invloed op de duurzaamheid, onderhoud én uiterlijk van uw steen. Aangezien er heel wat mogelijkheden zijn geef ik u graag de meest voorkomende afwerkingen mee in deze blogpost.

 

Gezaagd

gezaagd1Gezaagde natuursteen heeft een iets ruwer uitzicht.
De natuursteen platen worden met een met diamant bezet gereedschap verzaagd. Hierdoor ontstaan cirkelvormige (cirkelzaag) of evenwijdige (raam- of kabelzaag) zaagsporen. Deze zaagsporen zullen echter stilaan verdwijnen met het gebruik en onderhoud van de steen. Deze afwerking is populair voor opritten, terrassen en paden, maar evengoed voor binnenvloeren.

 

Verzoet

verzoetEen verzoete of gezoete tegel heeft een effen, matte tot matglanzend uitzicht. 
Verzoeten is een vaak gebruikte afwerking voor binnenvloeren. De steen wordt besproeid met water terwijl schuurkoppen het opppervlak bewerken zodat er geen zichtbare groefjes meer zichtbaar zijn. De korrelgrootte van deze schuurkoppen is bepalend voor het resultaat.

Gepolijst

gepolijstHet machinaal polijsten van natuursteen geeft de steen een effen, hoogglans look. 
Polijsten wordt vaak gebruikt bij natuursteen voor venstertabletten of interieurafwerkingen. Voor druk belopen vloeren is een gepolijste tegel veelal niet aangeraden, omdat de tegels glad zijn, zeker wanneer de vloer nat is. Daarnaast worden sporen van drukbelopen delen sneller zichtbaar dan bij een verzoete tegel. De gepolijste vloer vraagt ook meer onderhoud dan een gezoete vloer, om de tegels mooi glanzend te houden.

Geschuurd

geschuurdHet schuren van natuursteen tegels geeft een effen afwerking.
Deze afwerking wordt doorgaans gebruikt voor buitenvloeren. Het schuren gebeurt, in tegenstelling tot het verzoeten, op een droog oppervlak. Het schuren verwijdert zaagsporen en kan hele lichte (bijna onmerkbare) cirkelvormige strepen achterlaten.

Gehamerd

gehamerdGehamerde natuursteen heeft een ruwe afwerking.
Hameren - ook boucharderen genoemd - gebeurt met een hamer of beitel die kleine putjes slaat in het oppervlak. De steen krijgt daardoor een ruw uiterlijk en wordt vooral voor buitentoepassingen (bijvoorbeeld traptreden) en sierafwerkingen gebruikt. 

Gevlamd

gevlamdHet vlammen van natuursteen geeft een ruwere afwerking.
Tijdens het bewerkingsproces worden grote platen natuursteen in contact gebracht met een witgloeiende vlam. De thermische schok zorgt ervoor dat oppervlakkige korrels openbarsten, wat een specifieke textuur geeft aan de steen. Vlammen kan enkel toegepast worden op harde natuursteen.

Getrommeld

getrommeld1Het trommelen van natuursteen zorgt voor een ruwe, verouderde look.
Nadat het materiaal op maat gezaagd is wordt het samen met abbrasieve elementen in een draaiende trommel geplaatst. Hierdoor ontstaan onregelmatigheden in het oppervlak en gebroken randen.

Naast deze afwerkingen zijn er nog methodes zoals zandstralen, borstelen, gradineren, frijnen en sclyperen maar deze worden minder frequent toegepast.

Beperkingen

Niet alle afwerkingen zijn mogelijk op elke natuursteensoort. Sommige kalhoudende steensoorten zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor polijsten en bepaalde marmersoorten kunnen niet gehamerd worden. Heeft u een bepaalde natuursteensoort in gedachten? Laat ons weten voor welke toepassing u hem wilt gebruiken en we adviseren u omtrent de ideale afwerking.

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input