Natuursteen terrastegel kiezen; hierop moet je letten!

Nieuws maandag, 23 mei 2016 00:00
Natuursteen terrastegel kiezen; hierop moet je letten!

Natuursteen tuintegels zijn een prachtige aanvulling in elke tuin. Ben je van plan om je terras (opnieuw) aan te leggen, dan hou je bij de keuze van je natuursteen terrastegel wel best rekening met enkele zaken.

Je woning

Wanneer je terras aangrenst aan je woning is het tegenwoordig een trend om de overgang van je binnenvloer naar je buitenvloer zo geleidelijk mogelijk te maken. Het terras wordt zo een verlengde van je woning waardoor je 1 grote leefruimte creëert. In dat geval kies je ervoor om een terrastegel te kiezen in dezelfde kleur als je binnenvloer.

Anderzijds kan je er net voor opteren om een contrasterende kleur te nemen. Een algemene regel is wel om niet meer dan 4 kleuren te combineren. Hou je van een strak geheel, kies dan 1 of 2 basiskleuren, wil je meer kleuren combineren, ga dan voor maximaal 3 tot 4 kleuren. Meer basiskleuren zullen het geheel alleen maar drukker maken - beter is om extra kleur te integreren met je accessoires en aankleding.

De natuursteen

De meeste natuursteensoorten zijn zeer hard en vorstbestendig, andere soorten zijn dan weer poreuzer en gevoeliger voor vlekken. Doordat het een natuurproduct is zijn oneffenheden en natuurlijke nuances altijd aanwezig. 

Wanneer je vroeger voor een bepaald uitzicht koos was je al gauw gebonden aan een heel beperkte keuze in materialen. Vandaag zijn er gelukkig veel meer mogelijkheden om het gewenste uitzicht te kiezen in een materiaal naar keuze. Belangrijk is wel dat je je goed laat informeren met betrekking tot de eigenschappen van het materiaal: bestendigheid tegen vorst en krassen, plaatsingswijze, onderhoud, hardheid, porositeit, kleurvastheid, gladheid en uiteraard ook de prijs.

De ideale tegel is vaak een compromis tussen deze eigenschappen: een gladde tegel is gemakkelijker in onderhoud maar is dan weer gladder en gevoeliger voor krassen. Bepaal daarom voor jezelf welke eigenschappen voor jou het meest van belang zijn.

Grootte van de tegels

Welke grootte van tegel je kiest is grotendeels afhankelijk van je persoonlijke smaak en de stijl van je woning. Maar hou bij het bepalen van de grootte van de tegel ook rekening met deze zaken:

  • De plaatsing van je natuursteen terras zal aanzienlijk duurder zijn wanneer er veel snijwerk aan te pas komt. Wanneer je daar de kans toe hebt, werk dan zeker je terras af met volle tegels. Is de ondergrond voor je terras reeds voorzien en heb je toch snijwerk aan de tegels dan zou je als alternatieve oplossing ook kunnen kiezen voor een dunne boord met decoratieve keien.
  • Kies geen te grote tegels voor een kleine oppervlakte. Grote tegels zijn mooi maar vereisen een minimale ruimte om tot hun recht te komen. Je moet minimaal een 3tal tegels kunnen plaatsen opdat de tegels tot hun recht komen.
  • Grotere tegels zijn onderhoudsvriendelijk doordat er minder voegen zijn. Onverharde voegen verkleuren makkelijk en bieden ruimte voor onkruid.
  • Grotere tegels vereisen aangepast materiaal. Een tegel van 1m x1m kan al snel 50 kg wegen!

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input