Wat is het verschil tussen een natuursteen tegel en een keramische tegel?

Nieuws woensdag, 21 oktober 2015 00:00
Wat is het verschil tussen een natuursteen tegel en een keramische tegel?

Een natuursteen tegel is een echt product van de natuur. Grote blokken gesteente worden rechtstreeks uit de natuur ontgonnen en bewerkt tot een bruikbare tegel. De verschillende soorten natuursteen hebben erg verschillende eigenschappen naargelang het geologische proces dat ze doorstaan hebben. Daardoor moet je bij het kiezen van een natuursteen tegel met veel meer zaken rekening houden dan enkel het esthetische aspect. Sommige poreuze soorten zijn bijvoorbeeld minder geschikt om te gebruiken in de keuken of drukbelopen ruimtes.

Een keramische tegel wordt vervaardigd door de mens en bestaat uit gebakken aarde en mineralen. Om de tegels er als natuursteen te laten uitzien, worden fabrieksmatig verschillen in de tegels gecreëerd en de glazuurlaag die in alle kleuren kan worden aangebracht maken de tegel waterbestendig. Keramische tegels zijn in principe dus weinig tot niet poreus, al bestaan er grote verschillen in kwaliteit.

Is een keramische tegel duurzamer dan een natuursteen tegel?

Een goede keramische tegel is erg duurzaam. Maar omdat er in de markt ook vraag is naar goedkope keramische tegels, worden er ook tegels van mindere kwaliteit geproduceerd. Die kwaliteit wordt kenbaar gemaakt aan de hand van verschillende codes, waarover je je als consument best laat informeren. Vraag bijvoorbeeld naar de hardheid (Mohs) , slijtvastheid (PEI), porositeit en de afwerkingsgraad. Daarnaast zijn er heel wat soorten keramische tegels met elk hun eigenschappen; zoals terracotta, faience, grestegels en cementtegels.

Duurzaamheid is geen argument om een keramische tegel boven een natuursteen tegel te kiezen. Bij beide soorten zal je keuze afhankelijk zijn van de toepassing waarvoor je de tegel wil gebruiken om zo tot een duurzame oplossing te komen. Goede keramische tegels zijn erg duurzaam maar goedkopere keramische tegels kunnen bijvoorbeeld erg krasgevoelig zijn doordat de onderliggende klei zichtbaar wordt. Daarnaast zijn er genoeg voorbeelden van gebouwen (kerken, kastelen,..) waar natuursteen tegels al eeuwen lang de weerselementen trotseren.

Heb je nog vragen bij je keuze tussen keramische tegels of natuursteen tegels?

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input