De ideale natuursteen kiezen? 5 zaken die je moet weten!

Nieuws woensdag, 23 september 2015 00:00
De ideale natuursteen kiezen? 5 zaken die je moet weten!

Een natuursteen kies je voor het leven. Maar dan wil je er uiteraard zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt: is de steen geschikt voor jouw toepassing? Zal hij niet beschadigd raken? Welke afwerking is aangeraden? Ik geef je in deze blogpost 5 tips voor het kiezen van de beste natuursteen.

Over de hele wereld zijn er meer dan 1000 soorten natuursteen, alleen in België al zijn er 150. Elke soort heeft zijn specifieke eigenschappen en looks, wat de keuze voor de ideale natuursteen niet makkelijker maakt. Bij de keuze hou je best rekening met deze aspecten:

Esthetiek

Het esthetische aspect mag uiteraard niet ontbreken in dit overzicht, want het is de eerste overweging die je zal nemen; hoe ziet de steen eruit en hoe zal hij passen bij de rest van je interieur? Wees alvast gerust; met zoveel soorten natuursteen is er ook voor jouw interieur een geschikte oplossing; of je interieur nu een moderne, rustieke, strakke, landelijke, romantische of welke stijl dan ook heeft. Deze esthetische aspecten wil je vast in overweging nemen:

  • Kies je voor een natuursteen met een egale kleur, of net met kleurvariaties? TIP: Elke natuursteen is uniek; wil je bijvoorbeeld een werkblad en een spatwand bestellen, zorg dan voor een grondige opmeting en bestel alles in 1 keer om kleurverschillen te vermijden. Zeker bij marmer en keramiek is dit erg belangrijk.
  • Lichte kleuren maken de ruimte groter, terwijl donkere kleuren de ruimte kleiner maken. Ga je voor gezelligheid? Kies dan warme kleuren
  • Natuursteen kan perfect gecombineerd worden met andere (natuurlijke) materialen zoals hout
  • Welke structuur heeft de steen en welke afwerkingen zijn mogelijk?
  • Hoe wil je dat de voegen lopen? Lengtevoegen maken de ruimte langer, horizontale voegen maken de ruimte breder
  • Grote tegels doen het goed in grote ruimtes, voor kleine ruimtes is vaak een kleinere tegel aangeraden

Kostprijs

Natuursteen is een duurzame oplossing, maar daar staat tegenover dat het niet de goedkoopste oplossing is. De prijs van natuursteen hangt af van de beschikbaarheid op het moment: wordt er minder bruikbare steen gewonnen uit de groeven, dan zal hij duurder worden.

Er zijn heel wat prijsverschillen in natuursteen. Uiteraard tussen de verschillende soorten, maar ook de soorten zelf worden onderverdeeld in klassen. Lagere klassen zijn goedkoper, maar bevatten meer imperfecties. Kies je voor een goedkopere soort, ga dan wel na of hij geschikt is voor het beoogde gebruik, een goedkope steen die sneller afslijt kan je op het eind van de rit namelijk meer kosten in reparaties of restauratie.

TIP: in sommige gevallen kan het interessant zijn om enkele reserve tegels of stenen te kopen, in het geval je er later moet vervangen. Zoals eerder gezegd; elke steen (dit is zeker het geval bij keramiek en marmer)  heeft zijn unieke kleuren en patronen.

Gebruik

Maak niet de fout om bij de keuze en afwerking van je natuursteen enkel af te gaan op het esthetische- en prijs aspect. Minstens even belangrijk is namelijk het beoogde gebruik. Een zachte kalksteen is bijvoorbeeld niet aan te raden voor een vaak belopen vloer en gepolijste stenen die nat worden kunnen gevaarlijke toestanden opleveren in de badkamer of keuken.

Plaatsing

Er zijn best wat zaken om rekening mee te houden bij de plaatsing van je natuursteen: de natuursteensoort, de ondergrond, de nodige zetmaterialen, voegrichtingen, legmotieven, ... Win voldoende advies in, zeker wanneer je de plaatsing niet wil uitbesteden aan een professionele plaatser.

Onderhoud

Een onderhoudsvrije natuursteen bestaat jammer genoeg niet, zelfs de duurste steen heeft onderhoud nodig. Vraag bij de aankoop daarom meteen na welk onderhoud en producten je nodig hebt om de steen in perfecte staat te houden. In ons blog vind je geregeld tips voor het onderhoud van je natuursteen:

Twijfel je nog welke steen geschikt is voor jou? 

 

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input