Natuursteen werkblad: de voordelen, alternatieven en nuttige tips

Nieuws dinsdag, 05 augustus 2014 00:00
Natuursteen werkblad: de voordelen, alternatieven en nuttige tips

Een natuursteen keukenwerkblad heeft een luxueuze uitstraling en is erg duurzaam. Het is niet de goedkoopste oplossing maar biedt heel wat voordelen ten opzichte van andere materialen. In deze blogpost zetten we de voor- en nadelen van de verschillende werkblad materialen naast mekaar. Daarbovenop geven we graag enkele tips mee om je natuursteen keukenwerkblad optimaal te onderhouden.

De voor- en nadelen van verschillende werkblad materialen:

Houten werkblad

Keukens werden vroeger vrijwel altijd voorzien van een houten werkblad doordat deze grondstof makkelijk te verkrijgen en bewerken was. Vandaag is hout minder populair, door de opkomst van nieuwe materialen. Houten keukenwerkbladen zijn niet krasvrij en hitte- en vochtbestendig. De hygiëne van een houten keukenwerkblad is ook een felbesproken onderwerp, hoewel dat met het juiste onderhoud geen struikelblok hoeft te zijn.

Kunststof werkblad

Kunststof werkbladen zijn veelal opgebouwd uit multiplex of spaanplaat met een toplaag uit HPL. De werkbladen bieden vaak een betaalbare oplossing met heel wat mogelijkheden qua kleur, dikte en patronen. Het materiaal is goed geschikt voor 'licht' gebruik maar wel gevoelig voor hitte, zuren en scherpe materialen die de bovenlaag kunnen beschadigen.

Inox werblad

Inox wordt vaak gebruikt voor industriële toepassingen en is dus erg geschikt wanneer je die look nastreeft. Het materiaal is heel goed bestand tegen hitte en vocht en is makkelijk in onderhoud. Inox werkbladen zijn wel erg krasgevoelig.

Composiet werkblad

Composiet werkbladen zijn erg populair door hun luxueuze uitstraling, degelijkheid en veelvoud aan mogelijke uitvoeringen. een composiet keukenwerkblad is hygiënisch, hittebestendig, krasbestendig, stoot- en slijtvast. Hete pannen kunnen wel zorgen voor verkleuring van het werkblad.

Natuursteen werkblad

Een natuursteen werkblad geeft een luxueuze, vaak rustieke uitstraling. Veelal worden de werkbladen gemaakt uit graniet, marmer, blauwe hardsteen of kwartsiet. De werkbladen zijn hitte- en krasbestendig maar de meeste soorten natuursteen zijn wel licht poreus. Daarom worden ze veelal gepolierd zodat ze beter bestand te zijn tegen vlekken.

Onderhoud van een natuursteen werkblad

Bij het plaatsen van een keukenwerkblad in natuursteen wordt meteen een beschermlaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat vocht niet in de steen dringt zodat het werkblad vlekvrij blijft. Op een regelmatig tijdstip moet het werkblad opnieuw geïmpregneerd worden.

Voor het dagelijks onderhoud van een natuursteen werkblad volstaat het verder om dit af te nemen met een vochtige doek en even na te drogen. Voor hardnekkige vlekken zijn onderhoudsproducten beschikbaar, afhankelijk van de gebruikte natuursteen zal een verschillend product aanbevolen zijn.

Tip bij de aankoop van een natuursteen werkblad

Bent u van plan een natuursteen keukenwerkblad aan te kopen dan laat u zich best goed adviseren. Hou bovendien rekening met deze tip:

  • Elk natuursteen werkblad is uniek. Ga daarom, voor je een bestelling plaatst, na of er ook plinten of een spatwand bijgeleverd moeten worden zodat deze uit hetzelfde blok gesneden kunnen worden. Zo voorkom je een eventueel kleurverschil.


Voor al uw vragen kan u ons uiteraard steeds, vrijblijvend, contacteren.

Maak een afspraak

DEDORUIN BVBA

Vaartweg 1
B - 1651 Lot

Via de GPS moet je ‘Sashoek’ als adresnaam ingeven.

Tel: 02 331 60 51

Fax: 02 377 78 21

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve een boodschap in te vullen
Invalid Input